170 milionů do vodárenství na Frýdecko-Místecku

Ostrava 10. 1. 2022 – Do výroby a dodávek pitné vody bude v investičně rekordním roce směřovat 83 milionů korun, 87 milionů si vyžádá oblast odvádění a čištění vody odpadní.

Společnost bude řešit nedostatečnou vydatnost u některých lokálních zdrojů, kde v případě dlouhých suchých period přestává kapacita postačovat. Propojeno tak bude za 12 milionů korun vodovodní potrubí mezi Metylovicemi a Lhotkou pod Ondřejníkem, kde byly v uplynulých letech nezbytné provozní zásahy k zajištění dostatečné kapacity dodávek pitné vody pro všechny odběratele.

„Nutnost propojení těchto vodovodů je dána nedostatečnou vydatností lokálního zdroje povrchové vody na úpatí masivu Ondřejníku, který zásobuje Lhotku. Prameny dokáží vykrýt spotřebu vody v obci při normálních srážkových obdobích. V době déle trvajícího sucha bylo v uplynulých letech opakovaně nezbytné navážet vodu do vodojemu nad obcí cisternami. Výstavbou 1700 metrů dlouhého polyetylenového řadu, který bude navazovat na koncový úsek vodovodu vybudovaný obcí v Metylovicích, bude možné zásobovat dolní část Lhotky,“ říká ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Pět a půl milionu korun si vyžádá výměna vodovodu v Raškovicích, stejná částka bude alokována na výměnu infrastruktury pro dodávky pitné vody v ulici Křivá ve Vratimově nebo v ulici Jamnická ve Frýdku-Místku – Starém Městě. Za čtyři miliony bude modernizován vodovodní řad v ulici O. Kišové ve Sviadnově. Vodovod bude za pět milionů korun vyměněn také v Bezručově ulici v Třinci nebo na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku.

Intenzivně se pracuje na přípravných pracích na modernizaci automatizovaného systému řízení a technologie Úpravny vody ve Vyšních Lhotách, kde se v letošním roce předpokládá zahájení prací. Celkové náklady přesáhnou 116 milionů korun a práce potrvají dle předpokladů do roku 2025.

Zhruba 11 milionů korun si vyžádá komplexní sanace vodojemu nad obcí Baška, sanována bude také akumulace v Třinci - Kojkovicích, včetně zřízení nové čerpací stanice pro zlepšení tlakových poměrů v horní části lokality.

V oblasti čistírenství bude modernizována biologická část a kalové hospodářství čistírny odpadních vod v Kozlovicích za téměř 18 milionů korun. Biologický stupeň čistírenské provozu s kapacitou 2 500 ekvivalentních obyvatel sestávající se pouze z jedné aktivační nádrže má nedostatečnou kapacitu, stejně jako podzemní kalojem. Nezbytné bude také doplnit s ohledem na legislativu technologii chemického srážení fosforu. Optimalizován bude také přítok odpadních vod z lokality Palkovice – Myslík.

Ve stejné obci budou za více než 12,5 milionu korun rekonstruovány odlehčovací komory v kanalizační síti sloužící k zadržení většího objemu vody v době prudkých dešťů.

V čistírnách v Paskově a Soběšovicích bude řešena technologie chemického srážení fosforu. V Paskově bude také zahájena rekonstrukce kanalizační stoky ve Vodárenské ulici, která si vyžádá celkem více než 33 milionů korun. Ve Vratimově bude dokončena modernizace kanalizační sítě a související infrastruktury v ulicích U Mateřské školy a Na Vyhlídce, která si vyžádá celkem devět milionů korun, za 12 milionů budou vyměněny stoky v ulicích Křivá a Ovocná.

V čistírně odpadních vod pro Frýdek-Místek bude rekonstruována čerpací stanice dešťové zdrže za deset milionů korun a automatická tlaková stanice provozní vody za téměř sedm milionů korun.

„V roce 2022 investujeme do vodárenské infrastruktury 753 milionů korun. Dalších 288 milionů bude směřovat do oprav. Jde o nejvyšší částku v historii společnosti. Od roku 2000 investovaly SmVaK Ostrava do výroby a distribuce pitné vody 6 miliard korun. Pět miliard směřovalo do odvádění a čištění vody odpadní. Celkem tedy společnost investovala 11,2 miliardy korun a další významné prostředky využila na opravy a údržbu svého majetku,“ vysvětluje generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Téměř 334 milionů korun letos poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 256 milionů do vodovodních sítí a 143 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Spolu s opravami dosáhne částka, která poputuje do obnovy a rozvoje infrastruktury pro dodávky pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní 1,04 miliardy korun.