Calidad del agua potable

IMG

El proceso de producción de agua potable y la calidad del producto se monitorean de acuerdo con la legislación vigente. El seguimiento se hace con la frecuencia y en la medida imprescindibles para vigilar si los procesos tecnológicos establecidos son correctos. Aparte de los análisis de muestras en el laboratorio, la calidad de agua se sigue mediante varios analizadores continuos. Los límites higiénicos determinados por la ordenanza no. 252/2004 estipulan las exigencias que deben cumplir el agua potable y el agua caliente y la frecuencia y la medida de su control.
Las muestras legislativas de aguas se analizan en un laboratorio acreditado, los análisis operativos de agua de control se realizan asimismo en los laboratorios operativos de las estaciones de tratamiento de agua potable en Podhradí y Nová Ves. La empresa garantiza, a largo plazo, un alto nivel de calidad del agua potable suministrada.

La información sobre la calidad del agua potable se actualiza cada semana y se puede ver en la página web www.smvak.cz. Indica tanto los valores límite y los valores límite máximos para cada uno de los indicadores, como los valores actuales de los indicadores de calidad, estipulados en cada una de las estaciones de tratamiento de agua potable y las zonas de suministro. De esta manera, cada consumidor puede convencerse de que se respetan los parámetros prescritos y asegurarse de que el consumo del agua potable suministrada es conveniente y seguro.

Todas las informaciones están disponibles en checo:

Platná legislativa

Kvalita pitné vody v České republice se řídí Zákonem o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb. (v platném znění) a vyhláškami, které se k tomuto zákonu vztahují (Vyhláška č. 252/2004 Sb. pro pitnou vodu, ve které jsou stanoveny hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody ). V těchto předpisech jsou zahrnuty požadavky evropské směrnice pro pitnou vodu (98/83/ES).

Za pitnou vodu je podle platné právní úpravy považována veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, jež svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání.

Zdravotní nezávadnost a čistota pitné vody musí splňovat hygienické limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických (vzhledových a chuťových) ukazatelů.
Výsledky analýz vzorků pitné vody z vodovodní sítě jsou průběžně prostřednictvím online aplikace Pitná voda (PiVo) zasílány Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě. Ta zároveň provádí nezávislou kontrolu kvality námi dodávané pitné vody.

Dle požadavků zákona č. 258/2000 Sb. § 3c v platném znění byly pro všechny lokality v působnosti SmVaK Ostrava zpracovány provozní řády obsahující mimo jiné posouzení a řízení rizik. V případě zjištění významných rizik byla přijata nápravná opatření. Všechny zpracované provozní řády schvaluje Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě a nejpozději do šesti let od schválení budou aktualizovány.